Templomunk története


A Mindenszentek római katolikus templom Budapest XII. kerületében, Farkasréten, a Farkasréti Temető főbejáratával szembeni kis téren található. A templom Szabó István tervei alapján, 1975-1977 között épült, műemlék épület.

Az 1930-as évektől…

A templomtól távol, főképpen Felsőkrisztinaváros hegyvidékén lakó hívek gondozására és plébánia szervezésére 1931-ben Kisegítő Kápolna Egyesület alakul. Vasárnaponként Röss Bertalan kapucinus misézik az Érdi úti iskolában.

Amint 1938-ban a Fővárosi Temetkezési Intézet felépíti a Farkasréti temetőben a Keresztes Szent Jánosról nevezett temetőkápolnát, az istentiszteleteket rendszeresen ott végzik Felsőkrisztinaváros papjai.

A kápolna 1945 januárjában elpusztul, de istentiszteleti célokra az alteplomszerű kriptát használhatóvá teszik. Expositura lesz 1946-ban, 1950. január 1-től pedig a felsőkrisztinavárosi, tabáni, kelenföldi, és istenhegyi plébániák területéből önálló lelkészséggé alakul.

1952-ben a kriptakápolnát elhagyva a Hegyalja út 139. sz. alatti Kolling-féle vendéglő éttermét alakítják át misézőhellyé, amelynek védőszentjévé Szent Ágostont választják.

Építkezés, szentelés

A mai, új templom (200 m2) építése 1975 májusában kezdődik Szabó István tervei szerint. Dr. Lékai László bíboros 1977. április 10-én szenteli fel Mindenszentek tiszteletére és ugyanekkor emeli plébánia rangra a lelkészséget. Szabó István alkotásáért Ybl-díjban részesült.

A templom alatt 1978-ban alakítják ki a plébánia-szintet, amely a templommal együtt egyházi tulajdon. Az alagsori részen 1997–98-ban kolumbárium épül.

Templomunk búcsúja: november 1. és a közelebb eső vasárnap.

Anyakönyvek 1950-től érhetők el plébániánkon. A korábbiak főképpen a felsőkrisztinavárosi és tabáni, részben a kelenföldi és istenhegyi plébánián találhatók.

Forrás: Esztergomi-ersekseg.hu honlapja

Templomunk képekben


Fotókat készítette: Thaler Tamás