Cursillo csoport


Uram, újítsd meg Egyházadat – és kezdd velem !
Uram, építsd egyházközségünket – és kezdd el nálam !
Uram, áraszd békédet mindenhová a Földön – és kezdd el bennem !
Uram, add szeretetedet és igazságodat az embereknek – íme, eszközül elsőnek jelentkezem !

Plébániánkon immár 12 éve ( 2011. óta) működik cursillós kiscsoport és ez idő alatt megbonthatatlan közösséggé váltunk. Számunkra a csoport-összejövetel szoros, mély barátságot jelent az Isten színe előtt, mert a keresztény életben legnehezebb az állhatatosság és a kitartás. Jelenlegi taglétszámunk 9 fő.

Kéthetente minden páratlan hét szerdáján este – a hittan teremben – találkozhatunk ½ 7 -8 óra között. 

Ezen alkalmakkor együtt imádkozunk, és rendszeres témánk a napi Evangélium számunkra fontos mondanivalójának megbeszélése is.

Szívesen látunk körünkben olyan új tagokat, akik elvégezték a 3 napos cursillós tanfolyamot, és az örök negyedik nap megéléséhez társakat keresnek.

Mi a Cursillo? - Székely János megyéspüspök gondolatai

A cursillo mindenekelőtt nem tanfolyam, nem egy lelkigyakorlat, hanem élmény. Ezért nem lehet pontosan meghatározni és leírni. Át kell élni.

A Cursillo spanyol (pontosabban mallorcai) eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, egyike a legelső ilyen világi kezdeményezéseknek. Több lelkiségi mozgalom is (pl. Házas hétvége, Antiókhia, Neokatekumenális út, Mécs) merített a Cursillo karizmájából, alapgondolataiból és módszeréből.

A Cursillo de Cristiandad elnevezés jelentése: a kereszténység rövid tanfolyama. Az első cursillót 1944-ben tartották. A cursillo eredetileg az El Caminóra készített fel zarándokvezetőket, azonban hamarosan kitágult ez a cél. Jelenleg az élet zarándoklatára készít fel, megpróbál hiteles kereszténnyé és apostollá tenni.

A Cursillo mára mind az öt kontinensen elterjedt. Magyarországon 1989-ben tartották az első cursillót, azóta több tízezren végezték már el. A cursillo nagyon sok gyümölcsöt termett egyének életében, megújult házasságokban és családokban, egyházközségekben és az egész társadalom számára is.

A cursillo módszerének jellemzői a barátság, a természetesség, az őszinteség és a belső tűz.

A cursillóban a résztvevő találkozik önmagával, Istennel és az embertársaival. Egy hármas találkozást él át. A cursillo általában fellelkesíti, megrendíti, erővel tölti el a résztvevőket. Sokan egy életre szóló fordulatot tapasztalnak meg. Gyakran a cursillo által fontos barátságok szövődnek, új közösségek születnek.

A cursillót a katolikus egyház szervezi, a program vezetői világi keresztények. Magyarországon és a határokon túli magyarlakta területeken van református cursillo is (www.refcursillo.hu).

A cursillo nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek nyitott a szíve és a gondolkodása, aki őszintén keresi az élete értelmét, törekszik a hiteles életre. 

A cursillo egy hétvégén zajlik, csütörtökön estétől vasárnap délutánig tart. Utána pedig folytatódik egy felfrissült, megújult életben. A cursillós hétvégéket és más programokat az egyes (római és görög katolikus) egyházmegyék cursillós tikárságai szervezik. A részletesebb információk, helyszínek és időpontok az egyes egyházmegyék innen megnyitható oldalain találhatóak.

Székely János

megyéspüspök,
a Magyarországi Cursillo lelki vezetője

Forrás: cursillo.hu