Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél, 2023.05.06.

 

Kedves Testvérek!

 

1./ Noha hazánk legtöbb templomában megtalálható Lisieux-i Szent Teréz ábrázolása, Önéletrajza a Szent István Társulat kiadásában többször is megjelent az 1920-as években, utoljára az Ecclesia Kiadónál 1974-ben, kultuszának felledülése a 2007-es budapesti városmisszióhoz, valamint a 2007-től megtartott országos Teréz-missziós találkozókhoz köthető. A városmisszió keretében Kis Szent Teréz ereklyéjét több egyházmegyénkbe elvitték 2007. augusztus 30. és szeptember 22. között. Ugyanebben az évben indult el Bruno Thevenin atya kezdeményezésére, és Holló Mihályné Magdi vezetésével Törökszentmiklóson a Teréz-misszió imamozgalma. Az elmúlt másfél évtized alatt több ezren vállalták a napi imádságot a nagyon szükséges papi hivatásokért. Az évente megrendezett országos Teréz-missziós találkozók majd mindegyikén részt vett az alapító Bruno atya, akinek karizmatikus személyisége mindenkit megérintett, aki csak találkozott vele.

 

2./ A Budapest-Farkasrét Mindenszentek Plébánia templomában őrzött Kis Szent Teréz ruha-ereklyéje számára Madarassy István Kossuth-díjas ötvösművész készítette ereklyetartón szentünk életprogramját meghatározó mondata olvasható: „Anyámnak, az Egyháznak szívében szeretet leszek.” Imacsoportok és ifjúsági találkozók lelkesen éneklik Teréz megzenésített gondolatait. Mit tanulhatunk Kis Szent Teréz egyháztanítótól? Legfőképpen az Egyház szeretetét.

Amikor Jézus a kafarnaumi zsinagógában arról beszélt, hogy ő majd az élet kenyerét fogja nyújtani az Oltáriszentségben, tanítványai közül többen otthagyták Jézust, de még a 12 apostol között is zavar támadt – már ekkor megkezdődött az áruló Júdás hitetlensége –, ezért Jézus feltette nekik a fájdalmas kérdést: „Ti is el akartok menni?” (Jn 6, 67)

Napjainkban is sokan megbotránkoznak az Egyházban, Jézus misztikus testében, felemlegetve az egyház tagjainak múltban és jelenben elkövetett bűneit: első helyen a papok gyermekek elleni bűneit. Milyen Egyház az, melynek – bár sokkal kisebb arányban, mint más közösségekben (család, iskola, sportegyesület) – pedofil és másként aberrált tagjai vannak?

Ady Endre verssorát az Egyházra is vonatkoztathatjuk: „Dőltömre Tökmag Jankók lesnek”; ganajtúró bogarak ők, akik nem ismerik azt, amit mi igen: a bűnök megvallását, megbánását, megbocsátását, és a halál utáni jóvátétel és tisztulás lehetőségét is…

 

3./ Mit tegyünk? - a 2015-ben meghalt Sztrilich Ágnes szociális testvér gondolataival válaszolok:

Azt, amit Kis Szent Teréz tett: szeressük Anyánkat, az Egyházat! „Anyámnak az Egyháznak szívében szeretet leszek...”

Ha Jézus magáénak ismer bennünket és életét adta értünk bűnösökért, akkor ne szégyelljük magunkénak vallani egyszerre bűnös és szent Anyánkat, az Egyházat, akin látszódnak ugyan a mi bűn-szeplőink, de aki ugyanakkor tagjaiban és Fejében szent.

Fedezzük fel magunk számára az engesztelés erejét, mert nem én vagyok csalódottságomban megsértett, hanem Jézus Krisztus a mi bűneinkkel, házasságtöréseinkkel, válásainkkal, abortuszainkkal, háborúinkkal, paráznaságainkkal, szociális igazságtalanságainkkal megsértett Isten. (Az engesztelés gondolatát már a XX. század nagy magyar misztikusa, Natália nővér felvetette, és reményeink szerint akár idén is megépülhet a budapesti Anna-réten a Világ Királynője engesztelő kápolna. - Adományokat a 12001008-00155297-05200008 Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Anna-Rét Adományszámlára lehet befizetni.)

Járuljunk gyakrabban a bűnbánat szentségéhez, imádjuk a kenyér színében magát nekünk kiszolgáltató Krisztust! Legyünk segítségére annak, aki a mi bűneinktől sérült – akár személyesen, akár a botránkoztatás miatt.

Szeretet akarok lenni, szív akarok lenni Anyámnak az Egyháznak a szívében – mint Teréz.

A 150 éve született Lisieux-i Szent Teréz vezessen bennünket a szeretet rejtekben maradó kis jótetteiben, mert csak így válik hitelessé és igaz életté, amit énekelünk:

Anyámnak az Egyháznak szívében szeretet leszek...”

 

Budapest-Farkasrét, 2023. május 6.                                                             Verőcei Gábor plébános

 

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2023-05-06.odt34.03 KB