Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél, 2022.07.23

 

Kedves Testvérek!

 

1./ Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében mondta: „Az EU-nak nem az a dolga most, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy közéjük álljon.”

 

E megközelítésről jut eszembe néhai Szabó Imre (1930-2018) verbita misszionárius elbeszélése a pápuákról. Imre atyát közel harminc éve rendelte haza a rendje, hogy idehaza erősítse a verbita rend újraindulását.

Az őserdőben élő szomszédos pápua törzsek között – ahol Imre atya is élt – átlag két évente kitört a háború: nyilakkal és dárdákkal, a XX. század második felében! Egy-egy törzs 120-150 emberből állt. A háború mindig valami vita miatt támadt. Nőkre sosem lőttek. Ha 3-4 halott volt az egyik oldalon, akkor rendszerint befejezték a háborút, mert ilyen kis népesség mellett ez már nagy veszteségnek számított. Ha mégsem vetettek véget a háborúnak, akkor egy harmadik törzs lépett közbe (amolyan ENSZ-békefenntartóként), és befejezték a harcokat. A győztes törzs ezután értékes ajándékkal lepte meg a vesztest: disznót ajándékozott neki. Náluk ez komoly értéket jelentett. A győztes így fejezte ki a maga erőfölényét.

A pápuák gondolkodásmódja más kérdésekben is eltért a „civilizáltnak” mondott nyugati emberétől. Ha egy asszonytól megkérdezte Imre atya, hány gyermeke van, akkor név szerint sorolta őket; az esetleg megholtat is említette, ha pedig várandós volt, akkor hasára mutatva mondta, hogy még „Ő” is. Tehát a magzatot is embernek tekintették, nem úgy, mint a nyugati világban, ahol a magzat nem ember, csak „biológiai anyag”. Kivétel az az eset, ha öröklésről van szó, mert akkor a mi nyugati „civilizációnkban” a magzat már nem „biológiai anyag”, hanem jogalany, azaz örökölhet. Tehát a magzat néha ember, néha nem ember – attól függően, hogy pénzről vagy csak emberi érdekről van szó. Mifelénk az abortusz emberi jog, a primitívnek tartott pápuáknál ez a kérdés fel sem merült.

 

Ezek után melyik kultúrát mondhatjuk emberségesnek? A „civilizált” nyugatit, vagy a „primitív” pápuát? Valójában költői kérdés. Orbán Viktor miniszterelnök is hasonló módon gondolkodik, mint a pápuák: az EU-nak nem az egyik vagy a másik oldalára kell állni, hanem a két háborúzó fél közé. Ez emberséges gondolkodás.

 

2./ Ez a keresztény gondolkodás. A héten háború alkalmára mondható misét mondtunk, melynek kezdőéneke a következő: „Így szól az Úr: Az én gondolatom a béke, és nem a pusztulás. Hívjatok segítségül, meghallgatlak titeket, és hazavezetlek a fogságból, bárhol is éltek.” (Jer 29,11. 12. 14)

 

A szentmise könyörgése így szólt: „Irgalmas és erős Istenünk, te megtöröd a háborút, és megfékezed a hatalmasok gőgjét. Kérünk, siess kegyesen segítségünkre, szüntesd meg embertelen sorsunkat, és töröld le minél előbb könnyeinket, hogy igazán gyermekeiddé legyünk mindnyájan. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.”

 

A felajánlásnál pedig így imádkoztunk: „Urunk, Istenünk, emlékezzél meg arról, hogy szent Fiad, aki maga a Béke, minden ellenségeskedést megszüntetett. Tekints kegyesen szenvedéseinkre, és add, hogy ez az áldozat állítsa vissza szeretett gyermekeid nyugalmát és békességét. Krisztus, a mi Urunk által”

 

A szentmise befejező könyörgésében így imádkoztunk: „Urunk, Istenünk, eltöltöttél minket az egy közös kenyér jó ízével, és megerősítetted vele szívünket. Add, hogy megszabaduljunk a háború borzalmaitól, és szilárdan ragaszkodjunk szereteted és igazságod törvényeihez. Krisztus, a mi Urunk által.”

 

Farkasrét, 2022. július 23.                                                                                            Gábor atya

 

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2022-07-23.odt29.09 KB