Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

A kereszténység több, mint hagyomány – 2022.12.19.

1./ Egy tv-reklámban a feleség megkérdezi az újszülött gyermeküket karjában tartó férjét, hogy „írtál már levelet a Jézuskának?” Régtől fogva bevett szokás keresztény családokban, hogy a kis gyerekek levelet írnak a Jézuskának, megfogalmazva benne, hogy milyen ajándékot kérnek karácsonyra. A szokás praktikusan szondázza a gyerekek vágyait, nagy segítséget nyújtva ezzel a szülőknek a meglepetések létrehozásában.

Különös, hogy ez a karácsonyi szokás fennmaradt. A kommunizmus évtizedeiben a jézuskázást felváltották a télapózással, de a Jézuskának írt levélírás szokása túlélte a kommunizmust. Ám a keresztényellenes kísérletek nem múltak el. Az utóbbi években teret nyert Magyarországon is a haloween-ünneplés október 31-én, közvetlenül mindenszentek ünnepének és halottak napjának környékén. A halloween-hagyomány ápolása a maga sokféle szokásával – töklámpás készítés, jelmezbe öltözés, csokoládé gyűjtése, horrorfilmek nézése ill. piacra dobása – persze nem kis bevételi forrás a kereskedelemnek. S ez nem mellékes szempont!

Vajon a halottak kultuszát felváltja a halloween-szokás? Ez elsősorban rajtunk, keresztényeken múlik. Amint a kommunista ideológiai nyomás nem tudta kitörölni a „jézuskázás” szokását, a mai globalista ideológiai nyomásnak is ellent lehet állni.

 

2./ Szent Maximilian Kolbe atya közel 100 évvel ezelőtt írta naplójában a következőt:

A színházak, mozik, az irodalom és a művészet, a nagyobb részt láthatatlan kezekkel irányított szabadkőművesség a műveltség terjesztése helyett lázasan munkálkodik a szabadkőművesek határozatának megvalósításán, miszerint »Mi a katolikus egyházat nem a gondolatainkkal kívánjuk legyőzni, hanem a szokások megrontásával«.” [Kolbe – a Szeplőtelen lovagja, 80. Etalon, 2019]

Úgy tűnik, Kolbe atya meglátása igaz: napjainkban a keresztény szokások megrontása folyik. Ezen keresztül a kereszténység lebontása a cél.

A kereszténység lebontását szemléletesen egy épület lebontásához lehetne hasonlítani. Buda egyik csendes utcájában állt egy több, mint 100 éves villaépület (Tóth Lőrinc u. 3.), melyet a fő falak kivételével idén lebontottak. Az egykori épület elé beton-falakból garázst kezdtek építeni, a megmaradt falmaradványokat pedig vasgerendákkal támasztották meg az összedőlés ellen. Az épület-torzó elé drapériára festve az egykor volt villa képét függesztették fel. Feltehetően az egykori külső alapján fogják visszaépíteni a villát, de már más belső tartalommal. Nos, a kereszténységet a hagyományok lebontásával akarják legyőzni, s helyette valami egészen más tartalommal megteremteni egy globalizált „világvallást”.

Miképpen lehet ezzel szembeszegülni?

 

3./ Úgy, hogy hűséggel megőrizzük hitünket és ebből fakadó hagyományainkat. Elsőbbséget a hit képez és nem a hagyomány. Ha csak a hagyományt őriznénk meg, akkor olybá válna a kereszténység, mint a lebontott villa helyén állványra függesztett molinó. Az állványzatot nem szabad összetéveszteni magával az épülettel. Az egyház valódi épületét a megkereszteltek alkotják.

Az Egyházat nem a templomok alkotják, hanem mi magunk. A templom csak gyülekező helyünk. Az a pontja a világnak, ahol közösségünk a legteljesebben fogadja be Istent: az ő igéjét és kegyelmét.

Szent Ágoston püspök gondolatai ma is iránymutatóak:

„Krisztusban maradunk, ha tagjai vagyunk; ő maga pedig bennünk marad, ha az ő temploma vagyunk. Hogy tagjai lehessünk, az egység köt össze bennünket. Hogy az egység összekössön, mi műveli ezt, ha nem a szeretet? És Isten szeretete honnan van? Kérdezd az apostolt, ő mondja: »Isten szeretete kiáradt szívünkbe a Szentlélek által, aki nekünk adatott.« (Róm 5,5)

Tehát a Lélek az, ami éltet, mert a lélek élteti a tagokat. De csak azokat a tagokat élteti a lélek, amelyeket a testben talál. Ezek a szavak arra szolgálnak, hogy szeressük az egységet és féljünk a szétválástól. Mert semmitől sem kell a kereszténynek annyira félnie, mint a Krisztus testétől való elválástól.”

 

 

AttachmentSize
Vesperás, 2022-12-19.odt31.65 KB