Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Kedves farkasréti Gyerekek és Fiatalok! (2010. aug. 19.)

1./ Júniusban megismertem Bíboros Úr szándékát, hogy Farkasrétre helyez további szolgálatra.
     Igent mondtam a megtisztelő kérésre. Magamban mindjárt elhatároztam, hogy új állomáshelyemen is megkísérlem elterjeszteni a Teréz-missziót. Miért? Azért, mert 31 éves papi működésem legszebb évei éppen ehhez az imamozgalomhoz kötődnek.

     Július 21.-én Radó Mónika meghívására – még Baross Gábor telepi plébánosként – ellátogattam a farkasréti scola tihanyi táborába. A rendkívül szívélyes fogadtatás volt az első szép benyomásom Rólatok. A rövid látogatás alkalmával már beszéltem Lisieux-i Szent Terézről a tábor 19 résztvevőjének és mindenki kapott egy-egy Kis Szent Teréz idézetet. Most pedig szeretném valóra váltani szándékomat: elterjeszteni a Teréz-missziót.

2./ Ha a Google-keresőbe beütöd A Gyermek Jézusról Nevezett Szent Teréz Misszió-t, akkor bővebb ismerethez jutsz. Most inkább a saját történetemet mondanám el, hogy kedvet csináljak hozzá.
     Lisieux-i (Kis) Szent Teréz önéletrajzát bő 30 évvel ezelőtt – papnövendékként – olvastam, de akkor nem tett rám különösebb hatást. Ám 2007. szept. 30-án, Kis Szent Teréz emléknapján beszédett kellett írnom róla, s újra elővettem életrajzát. Ezúttal nem tudtam letenni a könyvet. Napokon át olvastam. Még azon az őszön egy levelet kaptam, melyben a Teréz-misszió országos vezetőnője értesített, hogy értem imádkozik a Teréz-misszió egy tagja. Ekkor kezdtem utána nézni, hogy mi az a Teréz-misszó?
     A Teréz-misszió tagjai vállalják, hogy életük végéig naponta elmondanak egy fél perces kis imát egy papért, akinek csak a keresztnevét ismerik. A pap pedig még az érte imádkozó nevét sem ismeri. 2008. tavaszára elkészült egy Kis Szent Teréz dombormű a Baross Gábor telepi templom részére, és májustól fogva minden hónap 17-én este Teréz-misét tartottunk. A dombormű alatti levélszekrénybe bárki bedobhatott egy cédulát, melyen feltüntette kérését, és ezekre a szándékokra mutattam be a szentmisét. Eleinte 3-4 cédula volt a szekrényben, az utóbbi időkben már 50 körüli.
     A Teréz-misszióhoz országosan már közel 10 ezren csatlakoztak, közöttük Baross Gábor telepről 15 felnőtt és ugyanennyi gyerek ill. fiatal. A faitaloknak havi hírlevele is indult a plébánián: Junior Teréz-misszió. A Teréz-misszió III. országos találkozóját is mi rendezhettük Baross Gábor telepen, június 19.-én. Bosák Nándor püspök úrral együtt misézett többek között az imamozgalom francia alapítója, a 65 éves Bruno Thevenin atya is. Az ebéd alatt bejött egy várandós fiatalasszony, és a tolmács segítségével köszönetet mondott Bruno atyának. Tavaly Alsópáhokon, a II. országos találkozón arra kérte Bruno atyát, hogy imádkozzon érte gyermekáldásért, mivel már nagyon várnák az első gyermeküket. És lám, kérése meghallgatást nyert, mert 2010. szeptemberére várja gyermekét. Hasonló imameghallgatás több is történt Kis Szent Teréz közbenjárására. Magam is tudok ilyenről.
     A legszebb három papi évemet köszönhetem a Teréz-missziónak. A havonta tartott Teréz-misék, a 13-14 éves lányok lelkesedése, ahogy együtt imádkozták pl táborozáskor azt a rövid imát – mindez magával ragadó. Megtapasztaltam azt, hogy egy imamozgalomhoz való tartozás, a közös imádkozás milyen élmény azoknak, akik ezt vállalják.
     Nos ezt az élményt szeretném eljuttatni hozzátok is, azáltal, hogy elterjesztem a Kis Szent Terézkultuszt. Szeptemberben róla fogok beszélni a diákmiséken, így a szept. 30-ai emléknapjára már kellő ismerettel fogtok bírni Lisieux-i Szent Terézről, a missziók egyik védőszentjéről, egyháztanítóról, a bizalom szentjéről, a „kis út” felfedezőjéről.
Nem akarok többet, mint amit Kis Szent Teréz oly egyszerűen fogalmazott meg:

„Istent szeretni és megszerettetni.”

3./ Az a szeretetteljes fogadtatás - melyben a tihanyi és a szombathelyi táborban, valamint a farkasréti templomban részesültem – felbátorít, hogy nagy bizalommal kezdjek hozzá a Kis Szent Terézkultusz farkasréti meghonosításához. Szent Teréz azt mondta, hogy mennyországát itt a földön akarja tölteni, azzal, hogy sok jót tesz. Kis Szent Teréz, tégy jót itt Farkasréten is, tiszta mosolyoddal derítsd fel a gyerekeket és fiatalokat! Szerettesd meg velünk Istent!

     Ezt kérem Tőled:

Gábor atya

2010. augusztus 19.