Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

A szeretet öröme, 2. - 2016.12.05.

1./ A családról szóló egyházi tanítás több tekintetben vörös posztó a világ szemében. Ennek bizonyítékául szolgál a következő hír. Franciaországban a közelmúltban betiltottak egy sikeres kisfilmet, mely mosolygós down-kórban szenvedő gyermekeket mutat be, azzal a céllal, hogy nyilvánvalóvá tegyék: ebben a betegségben szenvedő gyermekek boldog életet élhetnek, és öröm forrásai lehetnek családjuk körében. A filmet eddig 7 millióan látták. Az Államtanács azért tiltotta be diszkriminatív módon a filmet, mert a down-szindrómában szenvedő gyerekek mosolya megzavarhatja azoknak az anyáknak a lelkiismeretét, akik nem szülték meg fogyatékos magzatukat, hanem abortálták. Franciaországban egyébként a down-szindrómával diagnosztizált magzatok 96 %-át abortálják. Miközben az ENSZ december 3-át a fogyatékosok világnapjává tette, hogy megemlékezzenek a baleset és katasztrófa következtében fogyatékossá váló emberekről, a francia Államtanács döntése azt sugallja, hogy a fogyatékos magzatok nem tartoznak bele ebbe a kategóriába; másképpen fogalmazva: a down-szindrómában szenvedő magzatok feleslegesek.

A film betiltásával csökkent a szeretet örömét bemutató alkotások száma. A média a legtöbb nyugati világban nem kíváncsi a szeretet örömének bemutatására, annál inkább ad teret a szex, a pedofilia és a gyermekprostitúció bemutatásának. A médiák kedvelt témái növelik ugyan a nézettséget, de ugyanakkor gyengítik a család intézményét. Nem pozitív példákat mutatnak be, hanem kifejezetten negatív példákat.

 

2./ Az Egyház feladata a szeretet örömének bemutatása a családi életben. Ferenc pápa apostoli buzdításában a 128. zsoltár szövegén keresztül tanít erre. (vö. 14. pont) A zsoltár központi gondolata az az öröm, amely a családi életet jellemzi, nevezetesen a gyermek. A zsoltár az olajfacsemetékhez hasonlítja a gyermekeket: „fiaid, mint az olajfecsemeték”. Nem véletlenül használja ezt a hasonlatot, mivel az olajfa és annak termése sokat jelentett a megélhetésben. „A család bizonyíték arra, hogy bár Ádám és Éva elbukása sok áldástól fosztotta meg az embert, Isten meghagyta neki azt az áldást, amit a családi élet hozhat magával.” - írja Jáky Szaniszló zsoltármagyarázatában.

Ha a gyermek olyan, mint az olajfacsemete, akkor ez azt is jelenti, hogy gondozni kell. Nem csak fizikai és szellemi értelemben, de lelki értelemben is gondozni kell a gyermeket. A Biblia a családot a gyermek hitoktatási helyének tekinti. A szülők az első hitoktatói a gyermeknek. A hitre nevelés olyan, mint a „kézműves” foglalkozás. Ez a „kézműves foglalkozás” a szülők kötelessége.

Ferenc pápának a 16. pontban használt hasonlata könnyen érthető és megjegyezhető. A gyermekek számára tartott kézműves foglalkozások igen sok rendezvényen számítanak sikeres programnak. Ami a gyerekeknek a játékos szórakozás, az a szülőknek a gyermeknevelésben megtalálható öröm.

A szeretet mindig öröm forrása tud lenni. A gyermek pedig éppúgy áldást jelent, miként az olajfa termése is áldás volt a palesztinai család számára.

Európa demográfiai válságban van, amin a migránsáradat aligha fog segíteni. A migránsok befogadásától aligha fog emelkedni az őslakosság szülési kedve. A keresztény családokban azonban észrevehetően több gyermek születik. Mi a magyarázata ennek? Az, hogy a keresztény családban az anyaság és apaság boldogságot jelent; a gyermek nem teher, hanem érték. A keresztény anyák már rájöttek, hogy a gyermek vállalása, a rájuk fordított idő és fáradtság nem hiábavaló. A keresztények tudják, hogy az anyaság sosem volt ennyire fontos, főleg a gyermekek és a társadalom számára.

 

AttachmentSize
Vesperás, 2016-12-05.doc17 KB