Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél, 2020.05.17

 

Kedves Elsőáldozók és Bérmálkozók!                                                  Farkasrét, 2020. május 17.

 

1./ A farkasréti plébánián 2020. május 17-én lett volna a bérmálkozás, május 24-én pedig az elsőáldozás, ám a koronavírus-járvány miatt későbbi (őszi) időpontra kellett halasztani. Ezekben a napokban levélben fordulok hozzátok, hogy erősítsem bennetek az elsőáldozás és bérmálás utáni vágyakozásotokat, amely ebben az évben minden bizonnyal teljesülni fog.

Elképzelem, hogy mennyire vártátok az elsőáldozás és bérmálás napját, s most egy kicsit csalódottak vagytok annak halasztása miatt. Magam is készültem ezekre az ünnepekre, s most megosztom veletek, mit is szerettem volna elmondani az elsőáldozók szentmiséjén.

 

2./ Május az édesanyák hónapja: földi és égi Anyánkat – Szűz Máriát – köszöntjük ilyenkor. Május első vasárnapján köszöntjük földi édesanyánkat, május egész folyamán pedig a „loretói litánia” imádságával a mennybe felvett Szűzanyát, Máriát. Földi életünkben nem csak édesanyánk segítségére számíthatunk, de Szűz Mária közbenjárására is. Egy történetet illik ide, amit ismertetek.

 

3./ 1917. május 13-án a portugáliai Fatimában megjelent a Szűzanya három gyereknek. A 9 éves Marto Ferenc és 7 éves húga, Jácinta, valamint 10 éves unokatestvérük, Lúcia írni-olvasni nem tudó pásztorgyerekek voltak. Napjaikat a mezőn töltötték állataikkal együtt. Délidőbeli étkezésük után minden nap elimádkozták a rózsafüzért, egyébként sokat játszottak együtt. Az első látomást még öt Mária-jelenés követte, május 13-tól október 13-ig. A Szűzanya azt kérte a három gyerektől, hogy imádkozzanak a bűnösök megtéréséért. A második jelenés alkalmával – június 13-án – Lúcia megkérdezte a Szűzanyától, hogy ők a mennybe fognak jutni? Mária azt válaszolta, hogy a két testvér, Ferenc és Jácinta hamarosan, de Lúciának még várnia kell. A harmadik jelenés alkalmával Mária a pokol rémisztő látomásában részesítette a gyerekeket, ami főleg Jácintára hatott, s ezért több alkalommal böjtölt is a bűnösökért. Mindhárman buzgón imádkoztak a bűnösök megtéréséért, hogy ne kerüljenek a pokolba.

1918. nyarán az I. világháború a végéhez közeledett, s ekkor felütötte fejét egy rettenetes világjárvány, a „spanyolnátha”. Ez a járvány némileg hasonlítható a mostani koronavírus-járványhoz, de jóval többen, becslések szerint legalább 50 millió ember halt meg világszerte az influenza-szerű járványban. Többen haltak meg a betegségben, mint az egész világháborúban. (Az utolsó magyar király – Boldog IV. Károly – szintén a járvány áldozataként halt meg 1922-ben, 35 évesen Portugáliában, ahová száműzték a háború után.) A pusztító betegséget 1919. áprilisában Ferenc és Jácinta is elkapta. Ferenc, érezve, hogy nem sok van vissza életéből, kérte, hadd vehesse magához először a „rejtőző Jézus”-t a szentáldozásban. Ennek megtörténte utáni napon, 1919. április 4-én fényes arccal meghalt. Jácinta a spanyolnátha után tüdőgyulladást, majd tuberkulózist kapott. Több hónapi kórházi kezelést követően 1920. február 20-án kérte a betegek szentségének kiszolgáltatását, és még aznap éjjel ő is meghalt. Így beteljesedett a Szűzanyának Lúciához intézett jövendölése: unokatestvérei hamarosan a mennybe jutnak, de neki még várnia kell. Lúcia – aki később kármelita apáca lett – 98. életévében, 2005-ben halt meg.

1981. május 13-án, a fatimai jelenés napján Szent II. János Pál pápa ellen merényletet követtek el Rómában. A pisztolygolyó csodálatos módon milliméterek híján elkerülte az életfontosságú szerveket, s a pápa felgyógyult. A következő év május 13-án hálából Fatimába zarándokolt és azt mondta: „egy kéz sütötte el a pisztolyt, és egy másik kéz eltérítette a golyót”. Ez a másik kéz a szent pápa szerint a Szűzanya keze volt. A Szűzanya képes belenyúlni a történelem eseményeibe.

Ferencet és Jácintát 2017. május 13-án Ferenc pápa szentté avatta. Azóta ők is közbenjáróink.

 

Kedves Elsőáldozók és Bérmálkozók! Nem csak a három fatimai gyerek, de a keresztségben ti is a Jóisten kiválasztottjai lettetek, s meghívott benneteket az elsőáldozás és bérmálás szentségére. A járvány miatt halasztódik a „rejtőző Jézus”-sal való találkozástok. Imádkozom értetek – a Szűzanya, Szent Marto Ferenc és Jácinta közbenjárását is kérve –, hogy legyetek hűségesek és kitartóak a várakozásban. A mielőbbi viszontlátás reményében:

Gábor atya

 

 

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2020-05-17.odt32.83 KB