Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél, 2019.08.25

 

Kedves Testvérek!

1./ O salutaris hostia - /Ó üdvösséges áldozat!/

Aquinói Szent Tamás (1226-1274) egyik Oltáriszentségről szóló himnuszának ez a sora olvasható a budapesti Szent István bazilika szentélyének mennyezetén. Miért került oda az idézet? Megtudjuk, ha a Verbum supernum prodiens – Isten ígéje földre szállt kezdetű himnusz 5. versszakát elolvassuk Sík Sándor piarista fordításában:

Ó üdvösséges áldozat,

Ki eget nyitsz néped előtt:

Ellenség hoz reánk hadat,

Küldj segítséget, adj erőt!

A nagy egyháztanító himnuszának sora azért került a bazilika szentélyének mennyezetére – az Oltáriszentséget őrző szentségház (tabernákulum) fölé –, mert az Oltáriszentség Antiochiai Szent Ignác vértanú püspök (50-107) tanítása szerint egyrészt a hallhatatlanság orvossága, mely hozzásegít minket, hogy mindig Jézusban élhessünk; másrészt ördögűző hatása lévén megvéd minket a Sátánnal szemben. Ugyanis a Sátán az az ellenség, aki a kísértések hadát hozza ránk. Az Oltáriszentség méltó vétele erőt ad a kísértések leküzdéséhez, és az örök élet zálogát kapjuk benne, vagyis „eget nyit számunkra”.

Lerini Szent Vince (Szent Ágoston kortársa, V. szd.) Jézus megkísértését magyarázva azt írja, hogy amint Jézust az ördög arra biztatta, hogy vesse le magát a templom párkányáról (Mt 4,5-6), úgy minket meg arra biztat, hogy vessük le magunkat a katolikus tanítás és hagyomány fellegvárából a tévedések szakadékába. Aki tudatosan méltatlanul áldozik, aki gyónásait elhanyagolja, vagy aki az Oltáriszentséggel kapcsolatban bármilyen „divatos” tévedést terjeszt, tulajdonképpen az ördögnek engedelmeskedve leugrik a katolikus hit és hagyomány fellegvárából a tévedések szakadékába, és saját elkárhozását készíti elő (1 Kor 11,27-29). A szentségtörő áldozással nem közelebb, hanem távolabb kerülünk Jézustól. (dr. Szederkényi László püspökhatvani plébános)

2./ Az eucharisztikus lelkület kialakulását, ill. megerősödését segíti a szentségimádás és az elsőpénteki kilenced – amit előző lelkipásztori levelemben is említettem. Főleg diákoknak ajánlom ezeket a lehetőségeket. A tanévben minden hónap első plébániai hittanóráján rövid szentségimádást tartunk, amire az iskolai hittanra járó diákok is jöhetnek. Azoknak, akik szeptember első péntekén szeretnék kezdeni a kilencedet, szept. 5-én, csütörtökön este 7-től, ill. 6-án, pénteken délután 5 órától lesz szentgyónásra lehetőség.

Ismét meghirdetjük a katekumenátus lehetőségét: azok a felnőttek, akik még nem részesültek a beavató szentségekben (keresztség, bérmálás, oltáriszentség), szeptember végéig jelentkezhetnek keresztelésre és/vagy elsőáldozásra való felkészítésre.

2020 tavaszán esedékes templomunkban a bérmálás kiszolgáltatása. Erre 12 éves kortól lehet jelentkezni. Akik iskolai hittanra járnak, de templomunkban szeretnének bérmálkozni, ugyancsak szeptember végéig jelezhetik szándékukat.

3./ A művészet – a zene, irodalom, képzőművészet – az emberi önkifejezés útja, mely által lelki és szellemi kapcsolatok születnek és elmélyülnek. A művészet egyik sajátos területe az „ars sacra”, a „szent művészet”, mely közel hozza az emberhez Isten világát. A XIII. Ars Sacra Fesztivál keretében 2019. szeptember 14-én, szombaton lesz a Nyitott Templomok Napja. A Farkasréti Mindenszentek templomában ezen a napon az este 6 órai szentmise után (kb. ¾ 7-kor)

 

O salutaris hostia címmel

szakrális művek hangzanak el templomi énekkarunk, valamint a Balázs házaspár előadásában.

 

A templomi koncert is a lelki felkészülést szolgálja a 2020. szeptemberében megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Jöjjünk el minél többen, ezzel is elismerve énekkarunk áldozathozatalát. A kb. ¾ órás koncert után szeretettel hívom az előadókat és a kedves híveket egy szerény agapéra a közösségi ház/részünk – jelentős Hegyvidéki önkormányzati támogatással – most elkészült kerti pihenőjébe (Hegyalja út 137).

Farkasrét, 2019. augusztus 25. Verőcei Gábor plébános

 

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2019-08-25.odt32.02 KB