Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél

Kedves Testvérek!

 

A karácsony ünnepe legyen a Jézussal való találkozás napja!

 

A hozzánk közelálló személy születésnapját számon tartjuk, és ha eljön az a nap, felköszöntjük őt. A születésnap a találkozás napja. A találkozásnak sok formája létezik: személyesen, levélben és sms-ben, telefonon és interneten keresztül, hívő ember esetében még az imádság „hullámhosszán” is találkozhatunk a születésnapos személlyel. Igen, az „égi interneten” át is létrejön a találkozás.

 

Karácsony ünnepéhez egyre több szokás kapcsolódik. A régi időkből eredő betlehemezés, pásztorjáték mellé újabban a kereskedelem és vendéglátóipar bőséges programokat kínál. Félő, hogy a színes kínálatban éppen a lényeg sikkad el: találkozás a születésnapos Jézussal. Sok gyerek szerepel az iskolákban is megrendezett pásztorjátékokban, de eljutnak-e a karácsonyi szentmisére? Sok ember vesz részt a világban megrendezett karácsonyi programokban, de tudják-e, hogy karácsonykor Jézus születését ünnepeljük? Karácsony szent ünnepe nem süllyed bele a profán világ kommersz „érezzük jól magunkat” hangulatába? A hozzánk közelállót azért köszöntjük fel születésnapján, mert szeretjük, és nem azért, hogy én jól érezzem magam. Keressük vele a találkozást. Ez vonatkozik karácsony ünnepére is: Jézus születésének ünnepén keressük a vele való találkozást. Ezért megyünk templomba, Isten házába, mert ott találkozunk Vele a szentmisén és a szentáldozásban.

Erre a találkozásra hív az egyik szép gregorián énekünk – az Adeste fideles -, mely Babits Mihály fordításában így szól:

 

Jöjjetek, ó hívek diadalmaskodva

Jöjjetek, jöjjetek Betlehembe!

Megszületett az angyalok királya,

Ó jöjjetek, imádjuk, ó jöjjetek, imádjuk, ó jöjjetek, imádjuk az Urat!

 

A Betlehemben született Jézus első felköszöntői az egyszerű pásztorok voltak. Az emberiség legfontosabb örömhírének ők lettek az első terjesztői, „elbeszélték, amit nekik /az angyalok/ a gyermek felől mondtak”. (Lk 2,17) A Jézussal való találkozás átalakította őket. XVI. Benedek pápa megállapítása illik rájuk: A keresztény üzenet nem csak „informatív”, 'tájékoztató', hanem „performatív”, 'átalakító' volt... olyan közlés, amely megváltoztatja az életet. (Spe salvi, 2)

 

Nem mindegy, hogy karácsony ünnepén kivel/mivel találkozunk. Ha a szórakoztató- és vendéglátóipar programjaival, akkor azok fognak átalakítani; ha az ünnep születésnaposával, Jézussal találkozunk, akkor Ő fog átalakítani. A pásztorok és a napkeleti bölcsek adják hozzá a referenciát. A Jézussal való találkozás átalakította őket. Más emberként tértek haza.

 

Ezért a karácsony ünnepe legyen a Jézussal való találkozás napja!

 

Farkasrét, 2016. december 18.

 

Kegyelemteljes karácsonyt kívánok:

 

Verőcei Gábor

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2016-12-18.doc15.5 KB