Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

A kopt keresztények hogyan nevelik hithűségre gyermekeiket?

Kedves Testvérek!

Az egyiptomi Alexandriában szilveszter estéjén 21 kopot keresztényt öltek meg egy templomban. Ezzel kapcsolatban elmondok egy történetet. Imádkozzunk értük. - Gábor atya

2010. december 31-én, szilveszter estéjén az egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény templomában terrorista bombarobbantás következtében 21 hívő vesztette életét. XVI. Benedek pápa „a halál aljas gesztusának” nevezte a gaztettet.

A hír hallatán felidézem találkozásomat egy kopt katolikus menyasszonnyal.

 

 

Alig öt éve házasságkötési szándékkal felkeresett a plébánián egy jegyespár. A fiú magyar, a leány alexandriai kopt katolikus. Először is azt kellett megtudni, hogy a lány a koptok ortodox, vagy katolikus ágához tartozik, mivel katolikus szertartást csak Rómával egyesült kereszténynek lehet kiszolgáltatni. Kiderült, hogy az arab lány családjában ki van függesztve a pápa képe, ezen kívül egy ferences templomban keresztelték. Vagyis Rómával egyesült katolikus koptról van szó. A lány családja nem csak vasárnap, de még hétköznap is el szokott menni a templomba. Egyiptom 80 milliós lakosságából 8 millió a keresztény, akiknek nagyobb része ortodox, vagyis Rómával nem egyesült. Alexandriában kereszténynek lenni nem veszélytelen – tudtam meg. (A mostani merénylet ezt igazolja. De az elmúlt 30 évben nem volt olyan év, amikor ne lett volna gyilkosság áldozata néhány keresztény Egyiptomban.)

 

Az arab menyasszony megmutatta a jobb csuklóját. A csukló belső oldalán egy kb 3 cm-es kereszt volt betetoválva a bőrébe. A kopt keresztények – az üldözések állandó árnyékában – a megkeresztelt gyermekük csuklójába betetováltatják a keresztet, hogy amennyiben a hite miatt veszélybe kerülne (pl a hit letagadásának kísértésébe), akkor ne legyen módja a hittagadásra, mert a tetoválás úgyis elárulja hovatartozását. Micsoda elszántság! Döbbenetes. A szülő ezzel a tetoválással arra neveli gyermekét, hogy a keresztény hitet még az életénél is többre tartsa. Olyan helyzetbe hozzák gyermeküket, amelyből nincs visszaút. Micsoda öntudatot ad ez a cselekedet!

 

Ezzel szemben nálunk nem ritkán találkoztam olyan katolikus szülővel, aki nem kereszteltette meg gyermekét, mondván, majd felnőve döntse el ő maga, hogy keresztény akar lenni. De ezt nem az életveszély árnyékában mondta, hanem a közöny árnyékában.

 

A szülő nem lehet közönyös, mert akkor a gyermekét is közönyre neveli. A kopt keresztények nem közönyösek, hanem hűségesek a hitükhöz. Aki örül a hitének, az tovább akarja adni ezt az örömöt, még az életveszély árnyékában is. A kopt keresztényeket a legnagyobb elismerés illeti hithűségükért.