Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Keresztény értékek, 24. - 2021.02.22.

1./ Carlo Collodi: Pinokkió kalandjai c. meséjét generációk hosszú sora ismeri. A XIX. században élt olasz író sikerkönyvét a Disney-stúdió filmre vitte, 1962-ben kiváló magyar színészek (Márkus László, Csákányi László, Domján Edit, Kőmíves Sándor, Alfonso, Házy Erzsébet) hangjával nálunk is közkinccsé vált. Jómagam a Palladis RT. II. világháború előtt kiadott képes könyvéből ismerem a Walt Disney Studio szövegével és képeivel készült mesét, mely könyvet azóta is őrzöm.

 

A meseregény cselekményén több keresztény tanítás jön át, mint pl. a lelkiismeret és bűnbánat.

A fafaragó Dzseppetto elkészít egy fabábut. Arra vágyik, hogy ez a bábu élővé váljon. A Kék Tündér teljesíti vágyát, és életre kelti Pinokkiót, melléje adva Tücsök Tihamért, fiú lelkiismeretét. Dzseppetto beiratja Pinokkiót az iskolába. Egy alkalommal a ravasz Róka és a Macska elcsalja Pinokkiót Stromboli bábszínházába, aki a fabábut ketrecbe zárja, hogy mutogathassa. Megjelenik a Kék Tündér és kérdőre fonja a fiút, miért nem ment iskolába. Pinokkió hazudik, mire elkezd nőni az orra. A tündér megmagyarázza, hogy ez azért történt, mert hazudott. Pinokkió ezután ismét a két kísértő, a Róka és a Macska csapdájába esik, akik a gazdag fuvarossal elvitetik őt – és más rossz fiúkat – az Örömök Szigetére. Itt jól érzik magukat, mert nincs semmiféle szabály. A laza, felelőtlen életnek azonban ára van: a fiúk szamarakká változnak és eladják. Pinokkiót a lelkiismerete, Tücsök Tihamér még időben megszökteti, de a szamárfüle és farka megmarad. Hazamegy, de Dzseppetto helyett csak egy levelet talál, melyből megtudja, hogy „apja” elindult őt megkeresni. Dzseppetto tutaját azonban elnyelte egy bálna. Pinokkió önzetlenül elindul megkeresni Dzseppettot, de őt is lenyeli a bálna. Pinokkió tüzet gyújt a bálna gyomrában, melynek füstjétől a bálna tüsszenteni kezd, és a fogságban lévők kiszabadulnak. A mese befejezése, hogy a Kék Tündér elismeri Pinokkió hősiességét és önzetlenségét, amivel megmentette Dzseppetto-t, s jutalmul valóságos fiúvá változtatja.

 

2./ A mesében keresztény tanítás áthallásai fedezhetők fel, mint pl. a lelkiismeret szerepe, a kísértések és bűnök, valamint az önzetlenség és a bűnbánat erényei. Sőt, aktualitást is felfedezhetünk benne: a gazdag fuvaros a mai embercsempészek megformálója, akik a migránsokat jó pénzért átcsempészik a határokon.

Az Örömök Szigetén szivarozó, söröző és biliárdozó Lampvik és Pinokkió közötti párbeszéd rávilágít a mai keresztényeket fenyegető veszélyre, a környezet befolyásoló szerepére:

 

ad 1./ Amikor a lelkiismeret, a kis Tücsök hazahívja Pinokkiót ebből az erkölcsi fertőből, Lapvik kineveti a fabábut, azért, mert tanácsokat fogad el egy tücsöktől. Pinokkió választani kényszerült, s ő nem a lelkiismeretére hallgatott, hanem a züllött „barátja” után futott. Vajon ebben a gúnyban nem a mai keresztényellenes gúnyolódás jelenik meg?

ad 2./ A napjainkban terjesztett gender-mesekönyv (Meseország mindenkié) vajon nem az Örömök Szigetére akarja elcsábítani a mai óvodásokat és kisiskolásokat?

ad 3./ A környezet befolyásoló és átalakító ereje vajon nem teszi „szamarakká” azokat, akik nem az Istentől belénk teremtett lelkiismeretre hallgatnak?

 

3./ Az erkölcsi lelkiismeret a kellő pillanatban parancsolja az embernek, hogy a jót megtegye és a rosszat elkerülje; a döntéseket pedig megítéli, jóváhagyva a jót és felfedi azt, ami rossz. (vö. KEK 1777) Aki a lelkiismerete szerint cselekszik – és nem a közvélemény, vagy az érdeke szerint – az szabad tud maradni az államhatalomtól, a gazdasági hatalomtól és az ideológiai befolyástól.

Az emberiség jövője az igazságosságra épül, követve a lelkiismeret ítéletét, amely felismeri és elutasítja a rosszat. Minden olyan társadalom, amely erre nem hajlandó, a korrupció és a maffiák hálójába kerül, kikerülhetetlenül rohan a vesztébe, s pusztítja el gyermekeit.” (Lustiger bíboros)

A szabadság álcája alatt ma a lelkiismeret megrontása történik, óvodás kortól kezdődően, tervszerűen. Pinokkió kalandjai azért tud tiszta szemléletű tanítást adni a gyermekeknek, mert keresztény tanításból fakad. A gender-mese mérgező gyökér, mely sokakat megfertőz. (Zsid 12,15)

 

 

 

 

AttachmentSize
Vesperás, 2021-02-22.odt33.35 KB