Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Keresztény értékek, 2. - 2020.09.21.

1./ „Ez a teremtő Isten elleni bűn kora.”

Ferenc pápa 2016. július 27-én, a Krakkóban megrendezett XXXI. Katolikus Világifjúsági Találkozón idézte XVI. Benedek emeritus pápát, aki ezt mondta neki: „Szentatya, ez a teremtő Isten elleni bűn kora.” Ferenc pápa továbbgondolva elődjének okos megállapítását arról szólt, hogy Isten megteremtette a férfit és a nőt, megteremtette a világot, de ezt „műveletlen” állapotban adta nekünk, feladatul adva, hogy műveltséget és kultúrát teremtsünk. Most viszont pont az ellenkezőjét tesszük: leromboljuk a keresztény kultúrát, és „műveletlen” állapotba taszítjuk a világot.

Ennek a rombolásnak legszembetűnőbb jele a házasság intézményének támadása. Ferenc pápa 2016. október 1-én Tbilisziben a genderideológiáról szólva kijelentette: „Ma világháború folyik a házasság elpusztítására. Ma olyan ideológiai gyarmatosítások folynak, amelyek nem fegyverekkel, hanem ideákkal pusztítanak. Ezért meg kell védeni magunkat az ideológiai gyarmatosításoktól…

Az ideológiai gyarmatosítás egyike a gender ideológiája. Ma a kisgyermekeknek (!) az iskolában ezt tanítják: a nemét mindenki maga választja meg.”

 

2./ A keresztény értékekről szóló elmélkedés során elsőként a család intézményét vesszük, mert a család mint olyan, minden érték bölcsője. Úgy is mondhatjuk, hogy a család egy ősérték. Család nélkül nincs élet, család nélkül nincs társadalom, nincs Egyház sem. A család olyan ősérték, melyet Isten teremtett meg azzal, hogy az embert férfinek és nőnek alkotta, megáldotta őket és azt mondta: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.” (vö. Ter 1, 27-28)

Mi a probléma a gender ideológiájával és ami ezzel rokonságban áll: az LMBTQ ideológiával? Az a baj, hogy lerombolja Isten művét, a családot. Itt már nem az élet továbbadása a cél, hanem kizárólag az önző gyönyörszerzés. Éppen ezért a gender és az LMBTQ egy öngyilkos és gyilkos ideológia. Mindaz, ami az élet ellen van, ami az élet elpusztítására irányul, az gyilkos.

Anarchista, romboló ideológia az, amely csak emberi jogokról beszél – pl. az abortuszhoz való jogról, a nemi identitás megválasztásának a jogáról – és nem beszél az élethez való jogról, valamint az élet iránti felelősségről. Ez egy veszélyes csúsztatás, mert minden jog egyben felelősséget is jelent. Ha valakinek van egy kertje, azt nem csak élveznie szabad, de felelős annak gondozásáért; és amennyiben például nem kaszálja le az allergén parlagfüvet, pénzbírsággal sújtják. Az ősbűn elkövetése után azonban valami megromlott az emberben, és káini módon könnyen elhárítja magától a felelősséget (vö. Ter 3,9). Lerázza magáról a felelősséget, mint kutya a vizet.

Isten a családot és a családi életet szentnek alkotta. Jézus a hegyi beszédben a házasságot szentnek és sérthetetlennek mondta (Mt 5,27-32). Az, hogy a mai világban háború folyik a házasság elpusztítására, az szomorú valóság. Ám az, hogy ehhez katolikusok segítséget nyújtanak oly módon, hogy beállnak a gender- és LMBTQ-ideológiát zászlóra tűző csoportok mellé – az botrány. Az, hogy ausztriai katolikus templomokban Valentin/Bálint-napon megáldják a meleg párokat – az már több, mint botrány: az eretnekség.

Mi a probléma a meleg katolikus vagy protestáns hívő megáldásával? Az áldás szentelménynek minősül. A szentelmény különbözik a szentségektől. Amíg a Jézus által alapított szentségek természetük szerint, a cselekvő személytől függetlenül maguktól hatnak (ex opere operato); az Egyház által alapított szentelmények a cselekvő személy lelkülete alapján (ex opere operantis) hatékonyak. Nyilvánvaló, hogy bűnös állapotban a szentelmény nem hat, azaz nem közvetít kegyelmet. A meleg katolikus/protestáns hívő megáldása megtévesztő, mert az illető könnyen érezheti magát az Egyház teljes jogú tagjának, jóllehet nem áll fenn a teljes közösség közte és az Egyház között. Hasonló módon problémás az élettársi viszonyban élők megáldása Valentin-napon, mert úgy érezhetik, hogy ez az áldás helyettesíti a házasság szentségét. Nem helyettesíti!

Látható, hogy milyen zavar van még a katolikusok fejében is. Ma a hitélet egyik legnagyobb veszélyeztetője a vallási tudatlanság. Valóságos vallási „írástudatlansággal” állunk szemben, s ebből fakad a vallási identitásválság. Ha keresztény értékekről beszélünk, akkor elvárható, hogy mi, katolikusok tisztában legyünk azokkal. Legalább mi ne keverjük össze a szezont a fazonnal!

 

 

AttachmentSize
Vesperás, 2020-09-21.odt30.56 KB