Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Keresztény értékek, 10. - 2020.11.16.

1./ Hogyan szűnt meg világunk keresztény lenni?

Guillaume Cuchet francia történészprofesszor 2018-ban megjelent könyvének címére utalt Bruno Thevenin atya, a Teréz-misszió alapítója, nemrég küldött levelében. Az 1846-ban La Salette-ben két gyereknek megjelent Szűzanya az Egyházban bekövetkező szörnyű válságról jövendölt: „Róma el fogja veszíteni a hitet”; „a világi vezetők minden vallásos nézetet ki akarnak majd irtani”. Mindennek az oka pedig, hogy „nem szentelitek meg az Úr napját, dolgoztok vasárnap.”

2./ „Kezdetben nem így volt” - idézhetjük itt is Jézus szavait (vö. Mt 19,8).

Diokleciánusz császár keresztényüldözése idején 304-ben Észak-Afrikában keresztények egy csoportját letartóztatták, akik egy házban szentmisén vettek részt. A római prokonzul (mai elnevezéssel: tartományi kormányzó és hadseregparancsnok) vallatásukkor szemükre vetette, hogy miért tették ezt, amikor tudhatták, hogy ez a legszigorúbban tilos. Ők erre így válaszoltak: „Mi nem tudunk a vasárnap, az Úr napja (vagyis szentmise) nélkül élni.” - Mindannyiukat kivégezték.

 

3./ Hogyan van ma Afrikában?

Erről két magyar orvos beszámolóiból kapunk képet.

dr. Csókay András idegsebész és dr. Faragó Réka háziorvos gyakran jár Nigériában, hogy ott ingyenesen betegeket gyógyítson. A doktornő márciusban a dél-nigériai Onitsa városában gyógyított az érsekség fenntartásában működő katolikus kórházban. A 8 milliós városban főként keresztények élnek, akiknek egy része az ország északi részéből menekült ide a Boko Haram iszlamista terrorszervezet vérengzései elől. Elképesztő szegénységben élnek. Egy szobában él a 4-5 gyerek, szüleivel és nagyszüleivel együtt. Víz, áram nincs. Reggel a piacon eladják amijük van, s abból egy napi élelmet vesznek. Tartalékuk nincs. Táppénz, munkanélküli segély nincs. Az orvosi ellátásért fizetni kell – kivéve a magyar orvosoknál, akik nem pénzért gyógyítanak. A koronavírus-járvány miatt Fodor Réka fél évig nem tudott hazajönni Magyarországra. A templomok is bezártak. Online miseközvetítés ugyan volt, de a lakások jó részében áram sincs, nemhogy internet. Nigéria nem turistaparadicsom. A kereszténység azonban tavaszi virágzását éli.

2019. Mindenszentek ünnepén Fodor Réka férjével és 16 éves lányukkal együtt volt Onitsában. Az érseki szentmisén 10 ezer hívő vett részt. A nigériai keresztények szerint úgy kell élni, mint a szentek: nem kell, hogy neved (hírneved, ismertséged) legyen, az a cél, hogy az életszentség felé vezető úton járj. Imádkoznak a szentek közbenjárásáért. Ott van a malária, a tífusz, a szegénység, nincs társadalombiztosítás, ennek ellenére annyi örömet, mosolyt, kacagást soha nem látok itthon – mondja a magyar háziorvos – mindenki hálás, boldog.

Az afrikai keresztények az örök életre vannak itt a földön berendezkedve, bármikor meghalhatnak, akár vértanúhalállal. Nem azzal az öntudattal születnek, hogy jár nekik 78 év átlagéletkor. A születésnapokon szépen felöltöznek, és dicsőítik a templomban az Istent, amiért még egy évet hozzáadott az életükhöz. Az ő reményük nem a földön van, a mennyország a reményük.

Egy kisfiú agyhártyagyulladásban meghalt, mert mire a szülők előteremtették a kezeléshez szükséges pénzt, már késő volt. Másnap a templomban a kisfiú édesanyja dicsőítette Istent, mert biztos volt benne, hogy a gyermeke a mennybe került. A temetésen a hozzátartozók nem sírtak; énekeltek, hogy az elhunyt üdvözült.

Csókay András idegsebész szerint a nigériaiak hite élő hit, mi, európaiak tanulhatnánk tőlük. A Krisztusba vetett hitükből fakad az örömük, jövőbe vetett reményük. Enélkül ki sem bírnák a nyomorúságot, amiben élnek, és amit az európai ember el sem tud képzelni. Afrikában Isten kegyelmében élnek a hívők.

Fodor Réka szerint Magyarországon a legelkötelezettebb katolikusok élnek olyan életet, ami ott teljesen általános és megszokott. Mindennapjaikat áthatja az öröm, a boldogság, és ha a legkisebb jótéteményt is kapják, a hála. Ez a titok: megjárod a poklot, mégis a mennyország élménye marad meg.

A magyar orvosmisszióról bővebben az Afréka Alapítvány internetes oldalon olvashatunk.

 

 

 

AttachmentSize
Vesperás, 2020-11-16.odt33.02 KB