Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Kedves Testvérek!

"Emberré lett az Úr, szalmán kapott helyet,
Hogy széna-szalma én már soha ne legyek."

A XVII. sz.-i német költő – Angelus Silesius – karácsonyi párverse nem langymeleg ünnepi hangulatot akar teremteni, hanem egy konkrét tényt közöl: emberré lett az Úr. Az Úr nem azért jött a földre, hogy kellemes hangulatot (ahogy mondani szokták: kellemes karácsonyi ünnepeket) teremtsen. Még kevésbé azért jött a földre, hogy a kereskedelemnek jó bevételt teremtsen. Azért jött a földre, „hogy széna-szalma én már soha ne legyek”. A szénát, szalmát könnyedén felkapja és elhordja a szél, mert könnyű anyag. Az Úr azért jött a földre, hogy ne legyünk könnyű fajsúlyú emberek, kik játékszerei mindenféle szélnek. (vö. Bródy János dalszövege)

Ne ragadjon el bennünket az ajándékvásárlási szélvihar! Ne engedjük, hogy a vásárlás kiszorítsa az Urat ebből az ünnepből! „Isten kisemmizése a világból az ember világának megsemmisülését jelenti” - írta boldog emlékű Márton Áron erdélyi püspök 1940. adventjén. Ne engedjük, hogy mindenféle szél kifújja életünkből a keresztény tartalmat, s az így keletkezett űrt sokféle bóvlival töltse be. Töltsük ki adventi várakozásunkat olyan lelki programokkal, melyek igazi belső örömet nyújtanak.

A farkasréti Plébánia családcsoportjának vezetője – Tarnainé Rupp Krisztina – összeállított egy adventi programot, melyet alább mellékelünk. Kívánom, hogy minél többen bátran vállalják fel a hit ily módon való megélését. Őszintén remélem és imádkozom azért, hogy karácsonyi készülődéstek békében teljen és megízlelhessétek annak örömét, mit jelent valóban kereszténynek lenni az Úr akaratával megegyezően.
 

2010. november 28-án, advent 1. vasárnapján

                                                                                    Gábor atya