Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Imádkozó családok, 8. - 2020.11.15.

A fájdalmas rózsafüzér harmadik titka: Akit érettünk tövissel koronáztak

 

„A helytartó katonái bevitték Jézust a helytartóságra és köréje gyűjtötték az egész csapatot. Levetkőztették és bíborszínű köpenyt vetettek rá. Majd tövisből koronát fontak, fejére tették és nádszálat adtak jobb kezébe. Aztán térdet hajtva előtte így gúnyolták: »Üdvözlégy, zsidók királya!« (Mt 27,27-29)

Kétféle fájdalom van: a testi és a lelki fájdalom. A testi fájdalmat orvosi eszközökkel lehet mérsékelni, sőt kiküszöbölni. A gyötrőbb fájdalom belül van, a lélek mélyén. Ezt a fájdalmat többek között a gúny is okozhatja. Jézust már az elfogás éjszakáján kigúnyolták: a zsidó főtanács szolgái verték, arcul köpdösték, ököllel ütötték. Most pedig Pilátus katonái folytatják a gúnyolódást. Valamilyen piros rongyot terítenek rá – királyi palástként –, uralkodói jogar helyett nádszálat nyomnak a kezébe, fejére töviskoronát tesznek. Miután így beöltöztették a „hatalom ruhájába”, térdet hajtva előtte így gúnyolódnak: „Üdvözlégy, zsidók királya!”

A gúny sérti az ember méltóságát, megalázza az embert. Valószínűleg minden embernek volt már része gúnyolódásban, csúfolódásban, csipkelődésben, ezért át tudjuk érezni azt a megalázást, amelyet Jézus is átélt.

 

A gúny következménye többféle lehet:

- világmegvető és emberkerülővé válik a kigúnyolt ember,

- önhitt felsőbbrendűség érzetét váltja ki az ártatlanul meghurcoltból,

- ő maga is ironizálóvá, gyűlölködővé válik („amilyen az adjon-Isten, olyan a fogadj-Isten”)

 

Jézus ment maradt ezektől a hatásoktól, mert ő alázatos tudott maradni, és nem magát sajnálta, hanem minden embert – azokat, akiknek a Megváltója lett. Ezért tudta elviselni a testi és lelki szenvedést egyaránt.

Tudod követni Jézust az alázatosságban?

 

 

 

AttachmentSize
Imádkozó családok, 8. - 2020-11-15.odt18.21 KB