Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Imádkozó családok, 18. - 2021.02.07.

A világosság rózsafüzér harmadik titka: Aki meghirdette Isten országát

 

„Az idő betelt: közel van Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az üdvösség jóhírében.” (Mk 1,15)

 

Minden ember meghívást kapott Isten országába. Ez a messiási ország, amelyet kezdetben Izrael gyermekeinek hirdettek, és arra hivatott, hogy minden nemzetből mindenkit befogadjon.” (Katolikus Egyház Katekizmusa, 543)

 

Egy ország állampolgárságának elnyerésének feltételei vannak. Például magyar állampolgár lehet, aki nem Magyarországon született, de tud magyarul, igazolni tudja, hogy felmenői között van magyar; vagy legalább 10 éve érvényes házasságban él egy magyar állampolgárral; vagy öt éve házasságban él magyar állampolgárral és gyermekük is született (és minden esetben tud magyarul) – akkor elnyerheti a magyar állampolgárságot, és mindazt a jogot, amely ezzel jár.

 

Isten országának elnyerésének is feltételei vannak. El kell fogadni Jézus tanítását, meg kell térni és vállalni kell az Ország követelményeit, hogy Jézus tanítványává váljon az ember. Még ha mindenki meg is van híva az Isten országába, nem mindenki lesz kiválasztott: kiűzik azt a vendéget, akinek nincs menyegzős ruhája – erről tanít Jézus a példabeszédben (Mt 22,11-14). Alapvetően megtérésre van szükség (vö. Mt 18,3), lelki újjászületésre, amely nélkül az ember nem „látja meg Isten országát” (Jn 3,3kk).

 

Amikor imádkozzuk: „Jöjjön el a te országod”, azt kérjük, hogy Krisztus, amint megígérte, visszajöjjön, és véglegesen megvalósítsa Isten uralmát, amely itt már elkezdődött.

„Isten országa – az ember lelkében – az, amikor akarjuk mindazt, amit Isten akar, mindig, minden körülmények között és minden korlátozás nélkül akarjuk.” (Francois Fenelon püspök, XVIII.sz.)

 

A legutóbbi évszázad történetéből láthatjuk, hogy azokban az államokban, ahol Istent „eltörölték”, nemcsak a gazdaság ment tönkre, hanem – elsősorban – a lélek is. - mondta XVI. Benedek pápa.

Isten országa nem eszem-iszom, hanem igazságosság, béke és öröm a Szentlélekben” - írta Szent Pál (Róm 14,17). Ez azt jelenti, hogy Isten országa nem anyagi dolgok élvezetéből áll, hanem megadja az igazságosságot (az életszentséget), a békét (az Istennel fennálló kapcsolatot) és az örömet (azt a tudatot, hogy Isten gyermeke vagyok).

 

Kérdezzük meg magunktól: tudok örülni a bűntől való megszabadulásnak, hogy Isten a barátjának tekint és hogy én gyermeki szeretettel lehetek Isten iránt?

 

 

AttachmentSize
Imádkozó családok, 18. - 2021-02-07.odt21.26 KB