Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Imádkozó családok, 16. - 2021.01.24.

A világosság rózsafüzér első titka: Aki a Jordán vizében megkeresztelkedett

 

„Megkeresztelkedése után Jézus azonnal feljött a vízből, mire megnyílt neki az ég, és látta, hogy Isten Lelke galamb képében leereszkedik és rászáll. Akkor a mennyből ez a szózat hangzott: »Ez az én szeretett Fiam akiben kedvem telik«.” (Mt 3,16-17)

 

1./ Jézus megkeresztelését a Jordánban mindegyik evangélista megemlíti. Az apostolok közössége nagyon fontosnak tartotta Krisztus megkeresztelését, mert ezzel az eseménnyel kezdődött Jézus nyilvános működése Palesztina útjain.

 

Szoros kapcsolat van Krisztus megkeresztelése és a mi keresztségünk között. A Jordán fölött megnyílt az ég, hogy megmutassa: az Üdvözítő megnyitotta számunkra az üdvösség útját, és mi éppen azért járhatunk ezen az úton, mert a keresztségben újjászülettünk „vízből és Szentlélekből” (vö. Jn 3,5)

 

A keresztséggel minden gyermek olyan barátok gyülekezetébe illeszkedik be, akik őt sem életben, sem halálban soha nem hagyják el, mert ezek a társak Isten családját alkotják, s ez önmagában hordozza az örökkévalóság ígéretét. (XVI. Benedek pápa)

 

2./ Jézus mondta: „Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek.” (Jn 15,15)

Jézus azzal mutatta meg irántunk való barátságát, hogy feláldozta magát értünk a kereszten, ezáltal megnyitotta számunkra a mennybe vezető utat.

A barátság fogalmának meghamisítása az, amikor a „barátság” alapja valójában valamilyen érdek, haszon. Akiből hasznot remél, azt „barátjának” mondja. Ez azonban nem baráti közösség, hanem érdekközösség.

 

„A közösséget nem a tagok érdeke, hanem a tagok önfeláldozása tartja össze.” (Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg írója)

 

Erre a tiszta, önfeláldozó barátságra Jézus adott példát. Ez a példaadás kezdődött el a Jordán vizében történt megkeresztelkedésével, amikor közösséget vállalt a bűnös emberiséggel.

 

 

AttachmentSize
Imádkozó családok, 16. - 2021-01-24.odt20.78 KB