Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Házasság és család, 39. - 2018.09.24.

1./ A családi minták meghatározóak az ember életében.

Somogyiné, dr. Petik Krisztina – a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára – a családi örökségek közé sorolja a házastársak, szülők viselkedését, melyet a gyermekek megfigyelnek és később felnőttként e minták mintegy automatikusan – tehát nem tudatosan – meghatározzák reakcióikat. Előfordul, hogy a házastársak egészen más mintát követnek, ebből fakadóan nem egymás elvárásainak megfelelően viselkednek, amiből súlyos konfliktusok fakadhatnak. A családi minták határozzák meg kommunikációs stílusunkat, konfliktuskezelő módszerünket. Az alkohol, a válás, az öngyilkosság nagyon sok esetben mintakövetésből fakad – akár generációkon át. Az apák szerepét különösen fontosnak tartja a pszichológus, mert ők erősítik meg mindkét nembeli gyermekben a nemi identitást. Többek között ezért sem mindegy, hogy a gyermekek csonka családban nőnek-e fel.

2./ Nem elhanyagolhatók a családon kívüli minták sem.

Sokszor hallunk olyan nyilatkozatokat közszereplők részéről – legyenek azok színészek, tudósok, mesteremberek, művészek, sportolók vagy hétköznapi emberek – amelyben valamilyen példaképükről emlékeznek meg. Most csak Risztov Éva történetét említem, aki kislány korában találkozott Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszóval, s akkor kijelentette, hogy ő is olimpiai bajnok szeretne lenni. A háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres európabajnoki ezüstérmes úszó végül 2012-ben olimpiai bajnok lett a 10 km-es nyíltvízi úszásban. A minta kitartásra késztette, s végül teljesült életének nagy álma.

A családon kívüli minták mellett nem feledkezhetünk meg a szentek mintájáról sem.

3./ A szentek akár évszázadokon át is mintát nyújtanak keresztény életvitelünkhöz.

Szent Ágoston mondása örök érvényű: ha másoknak sikerült szentté válni, akkor ez neked is sikerülhet, Ágoston. A szentek nem csak saját korukra voltak nagy hatással, de évszázadok múltán is fénylő csillagok maradnak. Az örökkévalóságba költözött szentek örök érvényű mintát hagytak maguk mögött. Ha a korszakok körülményei változnak is, az ő hatásuk megmarad örökre. Persze könnyebb elfogadni napjaink szentjeinek életpéldáját, mert korban közelebb állnak hozzánk. Az Egyház pedig bőven adja nekünk a szenteket, különösen Szent II. János Pál pápa pontifikátusa óta.

Egykor a jegyesek szentje lehet az olasz Sandra Sabbatini, hősies erényeit Ferenc pápa 2018. március 6-án ismerte el, s ezzel Isten tiszteletreméltó szolgái közé iktatta. A boldoggáavatás első állomása tehát megtörtént. Sandrát már fiatal korában gyakran látták az Oltáriszentség előtt éjjel vagy hajnalban, a földön ülve. Orvostanhallgató lett, sokat tett a kábítószerfüggőkért és a fogyatékossággal élőkért. Mindig szeretettel és irgalommal fordult a szenvedők felé. A halál is akkor érte, amikor betegeket látogatni indult. 1984. április 29-én elütötte egy autó, kórházba szállították, és három nappal később meghalt. Öt évvel a balesete előtt lett Guido Rossi menyasszonya.

Guido elmondta egy interjúban, hogy a vibráló személyiségű, életerővel teli Sandra először egy temetőbe vitte el őt, hogy nézegessék az idős nénik arcát... Meg akarta látni ezekben az elfeledett életeken az Úr jelenlétét, aki senkiről nem feledkezik meg.

Egy barátnője így emlékezett vissza Sandrára: „Guido iránti szerelmét mindenki tisztelettel nézte. Leveleztek egymással, volt egy naplójuk. Viccelődtünk rajtuk, mert szabadidejükben elmentek a vidéki temetőkbe, hogy a sírköveket és az idős özvegyasszonyok arcát nézegessék. Halála után elkeseredtünk, és találkoztunk lelkivezetőjével, Nevio atyával. Sandra annyi jót tehetett volna másokért, azt kérdeztük: miért történt ez a tragédia? Aztán megértettük, hogy az Úr úgy gondolta, életének ezt a szakaszát beteljesítette.”

A 23 éves korában meghalt olasz lány talán nemsokára a jegyesek szentje lehet. Rövid élete elengedő volt arra, hogy mintát adjon a jegyesek számára.

 

AttachmentSize
Vesperás, 2018-09-24.doc18 KB