Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Erények, 8. - 2020.08.10. - elmélkedés fiataloknak és felnőtteknek

Tiszta vagyok”

Napjainkban ez a kijelentés a kábítószertől, vagy alkoholtól való „tisztaságra” vonatkozik. Közúti baleseteknél szokták vizsgálni az alkoholtól és kábítószertől való befolyásoltságot, s amennyiben a vérvizsgálat kimutat a szervezetben tudatmódosító szert, súlyosabb büntetésre számíthat a baleset okozója. Az ilyesféle „tisztaság” tehát fontos követelmény a járművezetésben (ide tartozik a kerékpározás is).

A keresztény szóhasználatban a tisztaság más jelentéssel bír: a nemi élet tisztaságát jelenti. Isten az élet fenntartása érdekében „az embert férfinak és nőnek teremtette”, belénk teremtette a nemi ösztönt, és azt akarta, hogy „legyetek termékenyek, szaporodjatok” (Ter 1,27-28). A nemi ösztönnel azonban lehet helyesen élni, és lehet rendezetlenül is élni. Az él helyesen a nemi ösztönnel, aki azt arra használja, amire Isten teremtette: az élet továbbadására. Ez történik a házasságban, amikor a férfi és a nő felelős döntéssel vállalja, hogy gyermeknek adnak életet. Rendetlenül él a nemi ösztönnel az, aki azt kizárólag önző gyönyörszerzésre használja és nem az élet továbbadása céljából. Ezt a cselekedetet nevezzük paráznaságnak. Akár önmagával, akár mással cselekszi ezt valaki, Isten akarata ellen tesz (VI. parancs: ne paráználkodjál!), azaz bűnt követ el.

A tisztaság fogalma a keresztény szóhasználatban tehát nem a kábítószertől való mentességet jelenti, hanem a paráznaság bűne alóli mentességet. A tisztánlátás miatt ezt fontos tudni.

Az érzéki szenvedély rabságában

Szent Ágoston önéletrajzi írásában, a Vallomások-ban beszámol arról, hogy 16 éves korában (ekkor még pogány volt) az érzéki szenvedély rabságába jutott. „Miben találtam volna örömet, mint a szerelemben? Szerettek engem és én is szerettem.” De ez nem lelki kapcsolatot jelentett, hanem „ingoványos testi kívánságot és érzéki örömöt… Vergődtem, fecsérlődtem és mégis hetvenkedtem a parázna szenvedélyben...(II.2.2.) Forrongott a vérem és ingatag szenvedélyem útját nyomorultan jártam, téged pedig Uram faképnél hagytalak. Átléptem minden törvényed sorompóját.” (II.2.4.)

Ezután említést tesz szüleiről. Apja ekkor még csak hitjelölt volt, és büszkeség töltötte el, hogy fia férfivá érik. (II.3.6.) „Nem gondoltak enyéim arra, hogy házassággal ragadjanak ki a züllés örvényeiből. Csupán azzal törődtek, hogy tökéletes legyek a beszéd művészetében, és a szónoki előadás meggyőző erejében.” (II.2.4. - Ágoston ekkor szónoklattant tanult.)

Ágoston beszámol a paráznaság elleni küzdelméről: „Szerettem a boldog életet… azt hittem, szörnyen boldogtalan leszek, ha nem ölelnek majd asszonyi karok. Saját erőimnek tulajdonítottam a megtartóztatást és nem találtam magamban ezeket az erőket. Olyan balga voltam, hogy nem is sejtettem még, amiről az Írás emlékezik: senki meg nem tartóztathatja magát, ha te nem adod (Bölcs 8,21). Megadod nekem is, ha lelkem sóhajtozva kopog füleden és erős hittel beléd vetem ezeket a gondjaimat.” (VI.11.20. - vö. az elmélkedés utolsó sorában olvasható Escrivá idézettel!)

Szent Ágoston felismerte, hogy paráznaság ellen Isten kegyelmével lehet eredményesen küzdeni.

A paráznaság következményei

Dániel próféta könyvének 13. fejezetében Zsuzsanna történetén keresztül bemutatja, hogy a parázna vágy megrontja a szívet (13, 56), helyet ad a meggondolatlanságnak és gátolja az állhatatosságot. Napjainkban a gyakori partnercserék nem képesek felkészíteni a házasságra, amelyben szükséges az egész életre szóló elkötelezettség és állhatatosság.

A paráznaság lelki károsodással járó következményei mellett nem hanyagolhatók el annak egészségügyi következményei sem: az esetleges abortusz, és nemi betegségek.

A tisztaság megnyilvánulásai

Legyen tiszta a nézésed és tiszta a hallásod: mit és hogyan nézel, milyen zenét hallgatsz? Legyen tiszta a beszéded, nevetésed, testi gesztusaid és mozdulataid: kétértelmű, sikamlós viccekre miként reagálsz? Tisztaságod mutatkozzon meg ruházatodban: ne legyen kihívó, szemérmetlen. Válogasd meg barátaidat: madarat tolláról, embert barátjáról lehet megismerni. Menekülj a henyéléstől, mely ajtót nyit a testi ingereknek. Kerüld azokat a szórakozóhelyeket, amelyek beszennyezhetik lelkedet: „Aki a veszélyt szereti, elvész abban.” (Sir 3, 26)

Az Úr megadja a szent tisztaságot, ha alázatosan kérik.” (Szent Josemaria Escrivá, Út 118)

 

 

AttachmentSize
Erények, 8. 2020-08-10.odt33.97 KB