Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Erények, 3. - 2020.07.06. - elmélkedés fiataloknak és felnőtteknek

1./ Istenhez hasonlítani?

Cselekedeteinkkel általában meg akarunk felelni valakinek. A gyerek szüleinek, tanárainak, példaképeinek szeretne megfelelni, s ennek érdekében nem kevés erőfeszítésre is képes. Ez a megfelelési vágy nem kényszerből ered, hanem szeretetből. Istennek is szeretnél megfelelni? Igen? Akkor tégy akarata, parancsai szerint. A „parancs” szó kényszernek tűnik, de Istennek szeretetből akarj megfelelni, hiszen ő szeret téged. Fiát adta érted, aki szeretetből meghalt ÉRTED! ÉRTED?

A fegyveres testületek (katonaság, rendőrség, tűzoltóság) évente rendeznek nyílt napot, amikor az érdeklődő gyerekek és fiatalok megtekinthetik felszereléseiket, járműveiket, fegyvereiket. Ezekkel a toborzásnak szánt akciókkal kívánják felkelteni az érdeklődést a fegyveres szolgálat iránt. (A papnevelő intézetek is tartanak hasonló nyílt napokat a papi hivatás felkeltése érdekében.) Akiben felébred az érdeklődés és hasonlítani szeretne valamelyik testülethez, esetleg ilyen hivatást választ.

Akarsz Istenhez hasonlítani? Ez nem istenkáromló kérdés! A szentírásban több helyen is olvassuk Isten felszólítását: „Szentek legyetek, amint én is szent vagyok.” (Lev 11,44; 1 Pét 1,16) Isten arra szólít fel, hogy legyél hozzá hasonló, azaz szent. Hogyan lehetsz Istenhez hasonlóan szent?

 

2./ Légy türelmes!

Ez az erény bennünk közös az Istennel. Isten végtelenül türelmes, és az ellene vétőknek időt ad a megtérésre – erre számos szentírási idézetet olvashatunk. (Pl. Szám 14,18; Bölcs 12,20; Róm 2,4) A földi igazságszolgáltatás a lehető legrövidebb idő alatt igyekszik kiszabni a büntetést. Isten – bár hatalmában áll a büntetés – türelmesen vár, hogy a rossz megváltozzék. De egyszer eljön az ítélet napja is, ezért nem szabad visszaélni Isten türelmével.

Ha kedves akarsz lenni Isten előtt, akkor légy te is türelmes! A türelem megoltalmaz sok bűntől, ezáltal szentté tesz. Milyen hatása van a türelemnek? Mérsékli a haragot, fékezi a nyelvet, irányítja az észt, őrzi a békét, irányítja a fegyelmet, megtanít a gyors megbocsátásra.

 

3./ Néhány példa a türelem gyakorlására

a./ Teljesen belemerültél a tanulásba, munkába, játékba, olvasásba – és ekkor betoppan valaki, vagy kéréssel fordulnak hozzád. Nincs kedved megszakítani foglalatosságodat. Mit tegyél? „Szokjuk meg a csekélyebb kellemetlenségek türelmes elviselését. Mert a nagyobbakat nem viseli el az, aki a csekélységek eltűrését meg nem szokta.” (Szent Bonavetúra) Nem nagy dolog jókedvűnek lenni és békében élni, ha senki sem bánt. De amikor a látogatónk rosszkor jön, akkor legyen türelmünk elviselni egymást és így teljesíteni Krisztus törvényét.

 

b./ Megtörténik, hogy nagy lelkesedéssel elvállalsz valamit, de egy idő múltán lelohad buzgóságod, és legszívesebben abbahagynád vállalt feladatodat. Mit tegyél? Az élet olyan, mint a sakk. Ha hozzányúlunk egy figurához, akkor mozdulnunk is kell vele. Megállni nem lehet. Ha rossz helyzetbe kerültünk, akkor sem vonulhatunk vissza. Türelemmel, nyugalommal viselnünk kell tettünk következményeit. „Kitartástokkal megmentitek lelketeket.” (Lk 21,19)

 

c./ Olykor dühös vagy magadra, mert kudarcot vallottál valamiben (sport, tanulás, munka, stb). Csapkodsz, legszívesebben a falba vernéd fejedet. Mit tegyél? „Légy türelmes mindenkihez, de főképpen önmagadhoz. Ne hozzanak ki sodrodból tökéletlenségeid, s maradjon meg benned mindig az erőslelkűség, hogy újból és újból felemelkedj azokból.” (Szalézi Szent Ferenc)

 

d./ Másokra is lehetsz dühös. „Ne utasíts rendre senkit az elkövetett hiba miatt addig, amíg neheztelsz. Várj holnapig, esetleg tovább. Aztán nyugodtan, tisztult szándékkal fedd meg a vétkezőt. Néhány barátságos szóval többet érsz el, mint háromórai vitával. Győzd le indulatodat.” (Szent Josemaria Escrivá: Út 10)

 

Az erőszak a gonoszság fegyvere, a keresztényé pedig a türelem! Ha türelmes vagy – győzöl.

 

 

 

AttachmentSize
Erények, 3. 2020-07-06.odt31.89 KB