Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Erények, 14. - 2020.09.21. - elmélkedés fiataloknak és felnőtteknek

1./ Növekedés és érdeklődés – a fiatalok két legjellemzőbb vonása.

 

Sok fiatal a testével törődik: a fiúk a testi erejük növelésére, a lányok külső csinosságuk növelésére törekednek. Régi mondás: a férfi szépsége az erőben, a nő ereje a szépségben rejlik.

Mások a szellemi képességeiket és tudásukat fejlesztik, és ettől érzik magukat kiemelkedőnek.

És vannak, akik ezeknél még többre törekednek: keresik a lelki fejlődést. Ti, akik most a bérmálásra készültök, vagy akik a bérmálás után is hittancsoportba jártok – ti vagytok azok, akik keresik a lelki fejlődést. Nektek írok, „mert erősek vagytok, és Isten Szava megmarad bennetek” (1 Ján 2,14) . Ha továbbra is keresitek Istent; ha megtartjátok az ő Szavát; ha törekedtek arra, hogy életetekkel megfeleljetek elvárásainak; ha növekedtek az erényekben – akkor erős lelkűek lesztek.

 

A bérmálás után is tartsatok kapcsolatot Jézussal, legyetek „online” Ővele. Ahogy naponta gondoskodsz arról, hogy el ne veszítsd a kapcsolatot az internettel, légy azon, hogy Jézussal is aktív kapcsolatod legyen! Az imádság az „égi internet”. Lelkiismereted szavát hallgatva Őrá figyelsz, neki mondod el örömödet és bánatodat, s döntés előtt tőle kérsz tanácsot: „Jézusom, a helyemben mit tennél?”

 

Ha van önbecsülésed, akkor nem csak külsődet, szellemi képességeidet fejleszted, de lelki állapotod fejlesztését is komolyan veszed. Mit kíván meg a lelki fejlődés? Mindenek előtt a nyitottságot. Mint minden embernek, neked is vannak hibáid és gyöngeségeid. Ha erről nem akarnál tudomást venni, az bezárkózáshoz, és a növekedésben való megálláshoz vezetne. A bezárkózás helyett inkább engedd, hogy Isten szeressen, aki úgy szeret téged, ahogyan vagy, értékel és tisztel, de mindig valami többet kínál neked: mélyebb barátságot Ővele. Ezt a barátságot viszonzod azzal, hogy buzgón imádkozol, szomjazol a tanítására, vágyakozol a szentáldozásra és az Istennek tetsző életre.

 

A fiatalok fontos vonása a nyitottság és érdeklődés a külvilág felé. Felhívom a figyelmedet arra, hogy úgy nem valósíthatod meg magadat, ha másokat másolsz. Isten a saját képmására teremtett téged, és nem a celebek, hírességek, influencerek, véleményvezérek képmására. Ők ugyan megpróbálnak téged befolyásolni, de ne kövesd őket. Ne legyél másolat! Isten eredetinek teremtett téged. Légy hűséges Istenhez, és ő neked adja az élet koronáját (vö. Jel 2,10).

 

2./ „Legyetek szentek bármilyen körülmények között!” (1 Pét 1,15) – ez Isten akarata.

 

A bérmálásban védőszentet választottál, amikor bérmanevet választottál. De a szent követése nem azt jelenti, hogy lemásoljuk életüket. A szentek tanúk, akik sürgetnek és tanúskodnak arról, hogyan lehet szentté válni, de nem arra valók, hogy másoljuk őket. Neked a saját utadat kell járnod és nem a védőszented vagy más szent életét. Azt az utat kell járnod, melyet Isten számodra kijelölt. Szentté válni azt jelenti, hogy teljesebb értelemben önmagad leszel, az, akit Isten megálmodott és teremteni akart, nem pedig fénymásolat – ahogy azt Carlo Acutis (1991-2006), az október 10-én boldoggá avatandó olasz tinédzser mondta.

 

Életednek akkor lesz értelme, ha másokat inspirálsz, ösztönzöl és ezzel nyomot hagysz a világban. Közöttetek már most is van olyan, aki osztálytársát hozta hittanórára; azóta ugyan más-más iskolába kerültek, de a hittancsoporthoz való kötődés megmaradt.

Ne feledd: egyedül senki sem lesz szentté. Az ember közösségi lény. A magány itt a földön rettenetes, nyomasztó életmód. Az ember csak közösségben tud boldog lenni. Miért lenne ez másként a mennyországban? Ám a mennyországi életre már itt a földi életben kell felkészülni. Az üdvözült lelkek Isten dicsőítésében élnek. Erre az életre azzal készülünk, hogy már itt a földön közösségben dicsőítjük Istent. Bízom benne, hogy a bérmálás után is együtt dicsőítjük Istent.

 

 

AttachmentSize
Erények, 14. 2020-09-21.odt31.5 KB