Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Erények, 13. - 2020.09.14. - elmélkedés fiataloknak és felnőtteknek

1./ Az erények zarándokútján a boldogsághoz

Különbség van a „boldogulás” és a „boldogság” szó jelentése között. A boldogulás folyamatban lévő cselekvést jelent, a boldogság pedig a megérkezés állapotát jelenti. Ki-ki úgy boldogul, ahogy tud – szokták mondani. Valóban, ki-ki más módját találja a boldogulásnak: van, aki a boldogulás bűnös útját választja, mások pedig az erények és jótettek útját választják boldogulásuk útjának.

Az erényekről szóló elmélkedésekkel ösztönözni akartam a boldogulás keresztény útjának választását; annak tudatában, hogy ez a nehezebb út. Szükség is van erre az ösztönzésre, mert az ember ösztönösen a könnyebbet választja, illetve azt, amire a társadalmi nyomás indítja. Ez látszik például abban, hogy a felnőtt fiatalok – beleértve a vallásgyakorló katolikus fiatalok többségét is – a bűnös élettársi viszonnyal kezdi meg párkapcsolatát, ahelyett, hogy az önmegtartóztató tisztaság erényét gyakorolná a házasságkötésig. A katolikus fiatal úgy gondolhatja: így is lehet boldogulni.

De meddig? Bizonyos, hogy a bűnös életen nincs Isten áldása. Bűnös élettel ideig-óráig lehet földi sikereket elérni, de azt a boldogságot, melyre Isten meghívott bennünket, csak erényes élettel lehet elnyerni. Erről biztosít az isteni tanítás, melyről a Bibliában számos helyen olvasunk.

2./ Mit választanál: a bűnös társadalmi szokást, vagy az erényes élet útját?

A 73. zsoltár először megállapítja, hogy Isten jó az igazakhoz, akiknek tiszta a szívük. Majd arról szól, hogy a bűnös emberek sikerei irigységet kelthetnek bennünk, hiszen azt látjuk, hogy jól boldogulnak. „A gőg úgy övezi őket, mint lánc a nyakat, s mint a ruha, fedi őket az erőszak; a gonoszság a hájukból nő ki… gúnyolódnak, s gonosz minden szavuk, hetykén fenyegetőznek hatalmukkal; káromló szavuk még az eget is célba veszi, nyelvük arcátlanul sérteget a földön.” A zsoltáros fájdalmasan állapítja meg, hogy ennek ellenére „népem fut utánuk”.

Vajon ma nem hasonló a helyzet? Az influencer (véleményvezér) szava és példája többet nyom a latba, mint Isten tanítása. A bűnös életvitelt mintául állító influencerek után fut sok katolikus fiatal és felnőtt.

A zsoltáros válasza nekünk szól: „a végüket kell nézni!” Mert „elvesznek, akik elszakadnak Istentől” - vagyis nem jutnak el abba a boldogságba, melyre Isten meghívott mindenkit. Végül megállapítja, hogy „jó nekem az Istenhez tartozni.” Miért? Mert Istennél van a boldogság.

Amíg az erények nehéz útját járod, nyugodt lehetsz, mert Istenhez tartozol. A bűn ezzel szemben elszakít Istentől, és egyre távolabb sodor az általa kínált boldogságtól.

3./ Hogy keresztényként boldogulj, szükséged van keresztény közösségre.

Aki elhatározza, hogy Jézussal él az Egyház tagjaként, azt az a veszély fenyegeti, hogy útján magára marad, és meg nem értésbe ütközik. Ezért van szükség keresztény társakra földi életed zarándokútján. A zarándok kiszakad megszokott életmódjából, és társakkal indul zarándoklatának céljához (lásd: csíksomlyói zarándoklat), mert barátokként tudják kölcsönösen erősíteni egymást, közösen tudnak imádkozni, Isten akaratát keresni.

Nem jó az embernek egyedül lenni.” - olvassuk a Bibliában (Ter 2,18). Ezért teremtett Isten férfit és nőt, ezért alkotta meg a családot. De amint a madárfióka idővel kiröpül a fészekből, idővel az ember is külső társra vágyik. Nem mindegy, hogy kikkel barátkozol. Materialista és hedonista világunk felszínes élvezetekre csábítanak, s ha nem kötöd magadat keresztény közösséghez, elsodor magával a hitetlen világ áradata. - Ne feledd: „Csak a döglött halak sodródnak az árral.”

 

Megkötöm magamat Isten kötelével,                             Magamat megkötni gyenge vagyok, Uram,

Megtöltöm szívemet Ország igéjével.                            Segítő kéz nélkül nehéz járnom utam.

Szabadságom, Uram, néked visszaadom,                     Atyám erősítsd meg gyermeked a hitben,

Csak a szeretetre formáld át tudatom.                          Életem példázza: Szeretet az Isten.

 

                                                 Megkötöm magamat baráti kötéllel,

                                                 Testvéri közösség tartó erejével.

                                                 Testvér, ha eloldnám kettős kötelékem,

                                                 Szembesíts magammal, légy felelős értem.

                                                                                                              (Benyhe Jánosné Andi, 1972)

 

 

 

AttachmentSize
Erények, 13. 2020-09-14.odt32.9 KB