Címlap

Blogok

2017. június 25. Évközi 12. vasárnap

1./ Jövő vasárnap kerül sor az ún. Péter-fillérek országos templomi gyűjtésre a Szentföld javára.

 

2./ Jövő vasárnap a 9 órai szentmise után áldásban részesítjük a gyermekáldásra váró, illetve az áldott állapotban lévő asszonyokat. Erről a múlt heti lelkipászto-ri levélben olvashattunk.

 

3./ Ferenc pápa múlt vasárnap dr. Székely János segédpüspök atyát szombathelyi megyéspüspöké nevezte ki. Amint Erdő Péter bíboros úr körlevelében írja: „Főegyházmegyénk egész közössége számára igen nagy kitüntetés ez a kinevezés, mely egyben Püspök atya eddigi eredményes szolgálatának, és a papság, a papnövendékek, a főiskolai hallgatók, valamint a hívek iránt tanúsított kiemelkedő lelkipásztori szeretetének elismerése is.”

Székely János püspök atya ünnepélyes beiktatására a szombathelyi székesegyházban július 8-án 10.30 órakor kezdődő ünnepi szentmisében kerül sor.

 

Székely János püspök atya üzenetében megköszöni a hívek nagy szeretetét, amivel körbevették. „Származásom Egyházmegyéje mindig is forrás és inspiráló minta lesz a számomra” – írja a kinevezett megyéspüspök atya. „Kérem, imádkozzanak értem, hogy új küldetésemet Jó Pásztorunk, Krisztus, az Örök Főpap szándéka szerint tölthessem be.”

 

4./ A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdetett. Adományokat augusztus végéig lehet átutalni a következő számlaszámra:

CIB Bank 11100104-18181490-14000003

 

Lelkipásztori levél, 2017-06-18

Kedves Testvérek!

 

1./ Sarlós Boldogasszony napja (július 2.) közeledtével elsősorban a gyermeket váró édesanyákat szólítom meg ezzel a lelkipásztori levéllel. Az ünnep elnevezése a középkori Magyarországot idézi, amikor az asszonyok sarlóval végezték az aratást. Az ünnep jellegzetesen magyar neve – Sarlós Boldogasszony – miért kapott asszonyi, vegetációs jelleget? - kérdezhetnénk. Ez összefügg a kenyérgabona aratásának megkezdésével, ami hagyományosan június végén (Péter-Pál napján), július elején szokott történni. A mindennapi kenyér a régi parasztok szemében az életet jelentette. A kenyeret – mint az élet szimbólumát – Isten ajándékának tekintették. Ebből adódott a párhuzam: az emberi élet is Isten ajándéka. Erre utaló kifejezéseink: „gyermekáldás” és „áldott állapotban lévő anya”. De hogy jön a képbe mindehhez a Boldogságos Szűzanya?