Címlap

Blogok

A keresztény gyökerekhez való visszatérés – 2021.09.20.

1./ Ferenc pápa az Európai Unióról szóló gondolatát osztotta meg szlovákiai útjáról visszatérően a repülőgépen adott interjúban. A Magyar Kurír kérdésére a következőt válaszolta:

Általánosságban Európának vissza kell térnie az alapító atyák álmaihoz. Az Európai Unió nem egy gyűlés, hogy bizonyos dolgokat elintézzünk, szétosszunk. Az Európai Unió alapja egy olyan szellemiség, amelyet Schuman, Adenauer, De Gasperi álmodott meg. Vissza kell térni ezekhez a nagyokhoz. Fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Unió csak egy irányító hivatal legyen, de ez nem helyes. El kell menni egészen a misztikáig, meg kell keresni Európa gyökereit, és tovább kell vinni azokat. Igaz, bizonyos érdekek – talán nem európai érdekek – megpróbálják az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használni, és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos színvonalon kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt.”

Gondolatok az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról – 2021.09.13.

1./ NEKünk adtad magad

Az augusztusi plébániai családos táborban tartott szentségimádáson hallottam először gitáros kísérettel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) „Minden forrásom belőled fakad” mottójára íródott éneket, melynek címe szójátékot tartalmaz: NEKünk adtad magad. A cím azonban asszociációra is alkalmat ad, hiszen a Szent II. János Pál pápa által bevezetett világosság rózsafüzér ötödik titka is így szól: ...aki az Eucharisztiában nekünk adta magát.

Maurice Zundel (1897-1975) svájci teológus – Szent VI. Pál pápa barátja – egyik homíliájában ezt mondta az Eucharisztiáról: „A legrendkívülibb dolgok egyike, hogy Isten olyan Isten, aki Életét adja az emberiségért, következésképpen az ember életét saját életével méri: az ember felér Istennel.” (1966. febr. 6. Genf)

2021. szeptember 12.

1./ Hétfőn este ½ 7 órakor megkezdjük a templomi énekes zsolozsmát és felnőtt katekézist.

 

2./ Pénteken este 6 órakor Teréz-mise lesz.

 

3./ Jövő vasárnap (szept. 19-én) 9 órakor tartjuk a tanévkezdő Veni Sanctét.

 

4./ Megkezdjük a plébániai hitoktatást. Kedden délután 5 órakor az elsőáldozásra készülőknek, pénteken este 7 órakor a felsős és középiskolás korosztálynak lesz hittanórája. Azok az elsőáldozásra készülők, akiknek nem jó a keddi óra, vasárnap a 9 órai szentmise után vehetnek részt hittanórán.

2021. szeptember 5.

1. Jövő vasárnap (szept. 12.) a kongresszus záró napján délelőtt nem lesznek szent-misék, de este 6 órakor és 7 órakor is lesz szentmise templomunkban. Vasárnapi mi-sehallgatási kötelezettségünknek a szombat esti 6 órai szentmisén is eleget tehetünk.

 

2. A plébániai hittanórákat a kongresszus után, szeptember 3. hetében kezdjük el. Elsőáldozásra készülőknek 14.-én, kedden délután 5 órakor; felsős és középiskolás korúaknak 17.-én, pénteken este 7 órakor lesz először katekézis. Azoknak az elsőáldozásra készlőknek, akiknek nem jó a keddi időpont, a vasárnapi 9 órai szentmise után lesz lehetősége hittanórán részt venni.

 

 

3. A Kongresszus programjai közül közeli elérhetősége miatt említjük, hogy a Széll Kálmán téren hétfőn du. 4 órától a Makám együttes játszik a gyerekeknek, majd 5 órától Lackfi János költő zsoltárátiratait hallhatjuk népdal ritmusban.